1.05.6.03 - Promoure projectes de memòria democràtica posant en valor el paper reparador dels arxius davant greus vulneracions dels drets humans i, alhora, fomentar la funció social dels arxius en relació a la història, la justícia i l’accés a la informació i transparència.
Els arxius són garants de drets i deures de la ciutadania, són memòria del que ha passat i testimoni, per a futures generacions, del que està passant . Promoure accions de memòria democràtica representa un acte de justícia social que podem fer a través dels documents que hi ha als arxius.
Observacions:
Una de les accions més rellevants se centra en el projecte Stolpersteine, iniciativa impulsada pel Departament de Justícia, Drets i Memòria a través a de Memorial Democràtic i, a la ciutat de Reus, projecte liderat per l’Arxiu Municipal. L'objectiu és realitzar una recerca dels reusencs deportats als camps nazis per tal de de recuperar-ne la seva memòria. A través de la documentació conservada en els arxius i de la que pot tenir la família del deportat, juntament amb la memòria oral, es farà una aproximació a la trajectòria vital de les persones deportades als camps nazis.
A més d'aquest projecte l'Arxiu treballa en accions diverses vinculades a la memòria democràtica i centrada en l'àmbit territorial més proper (ciutat i zona d'influència).
Objectius de desenvolupament sostenible
Notes de premsa
-
Col·locació de diferents llambordes Stolpersteine en memòria dels deportats reusencs als camps nazis aquests mesos d'octubre i novembre
Les "Stolpersteine" són llambordes quadrades on s'hi graven les dades de les persones empresonades i deportades, tant de les que van morir als camps com de les que foren alliberades. Se solen col·locar davant l'últim domicili conegut del deportat recordant que aquesta persona tenia un vincle amb la ciutat, amb el barri, amb els veïns... Cada llamborda és única i es fa a mà de manera especial, precisament, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis. Fins a l’actualitat, s’han identificat uns 35 reusencs deportats als camps nazis. Des de l’Arxiu Municipal s’ha dut a terme una recerca per tal de saber qui eren i quin fou el seu recorregut vital. En memòria de cadascun d’ells es col·locarà una llamborda (Stolperstein) que els recordarà.
-
Col·locació de la llamborda Stolpersteine en memòria del deportat reusenc als camps nazis Ramon Gorga
Demà divendres 6 d’octubre, a les 17:30 h, al raval de Santa Anna, número 60, es durà a terme l’acte de col·locació de la llamborda (Stolpersteine) en memòria de Ramon Gorga (1898-1941), reusenc deportat i assassinat als camps nazis.
-
Reus col·loca les darreres llambordes Stolpersteine d’aquest 2023 en memòria dels deportats reusencs als camps nazis
Aquesta setmana es col·locaran les tres darreres llambordes de les dotze que era previst instal·lar aquest 2023. La recerca feta fins al moment i liderada per l’Arxiu Municipal ha permès identificar un total de 35 reusencs – tots homes- que van ser deportats als camps nazis.
-
Acte amb motiu del Dia Internacional en Record de les Víctimes de l'Holocaust
El dia 27 de gener es commemora el Dia Internacional en Record de les Víctimes de l’Holocaust. Aquesta data coincideix amb l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener de 1945. L’Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Bon Govern, Transparència i Participació, ha organitzat un acte en memòria de les víctimes de l’Holocaust, tot recordant especialment els deportats reusencs als camps nazis.